Waktu Di Malaysia

Waktu Di Yaman

Tuesday, November 3, 2009

Tatbiq Universiti Al-Iman

العلم بلا عمل كالشجر بلا ثمر

“Ilmu tampa ‘amalan seperti pohon yang tidak berbuah”

Satu kata-kata yang masyhur dikalangan orang malaysia. Seorang yang berilmu, tetapi tidak beramal, maka tiada hasil yang mampu dipungut olehnya diakhirat kelak. Tetapi sekiranya ‘amalan tanpa ilmu, itu ada perkerjaan yang sia-sia.

Nabi saw bersabda:

عن أبي هريرة قال : قال رسول الله صلى الله عليه و سلم: من سلك طريقا يلتمس به علما سهل الله له طريقا إلى الجنة

“Sesiapa yang berjalan dengan tujuan untuk menuntut ilmu (syariat) maka Allah akan mempermudahkan jalan baginya untuk menuju ke syurga" Riwayat Tarmizi

Ganjarang bagi orang yang mencari dan menuntut ilmu Allah swt adalah ganjaran didunia dan sebagai pemudah cara untuk memiliki kebahagian di akhirat. Tetapi jika inginkan kebahagiaan di dunia dan akhirat selain dari beriman kepada Allah swt, manusia mestilah ber’amal dengan ilmu yang ada. Allah swt Berfirman:

وَمَنْ يَأْتِهِ مُؤْمِنًا قَدْ عَمِلَ الصَّالِحَاتِ فَأُولَئِكَ لَهُمُ الدَّرَجَاتُ الْعُلَى (٧٥)

"Dan sesiapa yang datang kepadanya sedang ia beriman, serta ia telah mengerjakan amal-amal yang soleh, maka mereka itu akan beroleh tempat-tempat tinggal yang tinggi darjatnya”. Surah Taahaa – Ayat 75

Allah swt Berfirman didalam didalam ayat yang lain:

وَبَشِّرِ الَّذِينَ آمَنُوا وَعَمِلُوا الصَّالِحَاتِ أَنَّ لَهُمْ جَنَّاتٍ تَجْرِي مِنْ تَحْتِهَا الأنْهَارُ كُلَّمَا رُزِقُوا مِنْهَا مِنْ ثَمَرَةٍ رِزْقًا قَالُوا هَذَا الَّذِي رُزِقْنَا مِنْ قَبْلُ وَأُتُوا بِهِ مُتَشَابِهًا وَلَهُمْ فِيهَا أَزْوَاجٌ مُطَهَّرَةٌ وَهُمْ فِيهَا خَالِدُونَ (٢٥)

Dan berilah khabar gembira kepada orang-orang yang beriman dan beramal soleh, Sesungguhnya mereka beroleh syurga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai; tiap-tiap kali mereka diberikan satu pemberian dari sejenis buah-buahan syurga itu, mereka berkata: "Inilah yang telah diberikan kepada Kami dahulu"; dan mereka diberikan rezeki itu yang sama rupanya (tetapi berlainan hakikatnya), dan disediakan untuk mereka dalam syurga itu pasangan-pasangan, isteri-isteri yang sentiasa bersih suci, sedang mereka pula kekal di dalamnya selama-lamanya. Surah AL Baqarah – Ayat 25

Inilah Universiti al-Iman yang kami di didik sekarang, dari 10 Syawal sehingga penghujung Zulkhaidah adalah tempoh untuk kami dipantau oleh pihak Universiti dalam mempergunakan ilmu yang dipelajari selama lapan bulan. Dari bulan Muharram sehingga bulan Sya’ban.

Disebabkan peristiwa 11 sep 2001 yang lalu, ianya amat memberi kesan dan menghalang kami (Wafidun) untuk berhadapan dengan masyarakat Yaman yang berada diluar Sana’a.

Oleh kerana itu, program kami disusun oleh Lajnah Tazkiah dengan program-program tertentu, seperti halaqah al-Quran, kemudiannya kami perlu memasuki daurah-daurah yang diingini. Antara daurah yang disediakan: Faraidh, Sirah, Fekh, ‘Aqidah, Ulum Al-Quran, Nahu dan Sorof. Dan kami juga dilatih untuk menyampaikan dalam bahasa arab seperti berceramah, forum, khutbah, dan sebagainya pada setiap isnin dan khamis.

Program ini dilaksanakan bertujuan untuk melatih mahasiswa yang menuntut di Universiti Al-Iman agar dapat bersedia menjadi seorang ‘alim dan da’ie yang mampu berhadapan dengan masyarakat dan menyelesaikan pelbagai permasalah yang berlaku desekelilingnya.

0 comments:

 
Powered by Blogger