Waktu Di Malaysia

Waktu Di Yaman

Sunday, November 21, 2010

Kisah daripada hadith -bukhari muslimNabi s.a.w bersabda menceritakan kisah seorang lelaki yang diberi nikmat dunia oleh Allah ta’ala dengan harta yang mewah dan beberapa orang anak. Namun beliau tidak bersyukur dengan nikmat Allah ta’ala malah tenggelam dalam melakukan maksiat sepanjang umurnya. Lalai dengan nikmat duniawi sehingga lupa untuk menyediakan bekalan amalan ukhrawi.


Hinggalah tiba detik-detik berakhirnya ajal. Beliau berasa takut lantaran bekalan amalan akhirat yang tandus kering dalam hidupnya. Takut kepada azab neraka Allah yang menanti mereka yang mempersiakan hidup di atas muka bumi.


Lantaran ketakutan yang menyelubungi amat kuat, maka beliau merancang untuk melarikan diri daripada azab Allah. Beliau menyeru anak-anaknya dan menyatakan hasratnya. Kemudian memerintahkan supaya mayatnya nanti dibakar dan sebahagian abunya dilemparkan ke dalam laut dan sebahagian lagi diterbangkan ke udara.


Keadaan beliau dan anak-anak yang jahil dengan kekuasaan dan kekuatann Allah ta’ala mendorong anak-anaknya melaksanakan perintah tersebut dengan mudah. Dua dosa besar telah dilakukan oleh lelaki tadi. Pertama beliau menjadikan hidupnya sia-sia dengan maksiat. Kedua, kejahilan beliau bahawa Allah ta’ala mampu menghidupkan sesuatu dengan cara apa sekalipun.


Selepas daripada itu, Allah s.w.t memetintahkan laut dan darat supaya mengumpulkan jasad beliau dan Allah s.w.t bertanya: mengapa kamu lakukan semua ini? Beliau menjawab: lantaran teramat takut kepadaMu ya Rabb! Maka dengan rahmat Allah, diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu.

0 comments:

 
Powered by Blogger